a-wordpress-arnyoldala

A WordPress árnyoldala

Milyen korlátokkal kell számolnod, ha ilyen webodalt szeretnél?


Azt már szinte mindenki tudja, most már te is, hogy az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt weboldal motor a WordPress. Könnyen használható, rengeteg bővítményt és témát kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkészítsék és testre szablyák az oldalukat. Ebben a cikkben összeszedtem a legnagyobb hátrányait.

Kérdezz csak meg egy fejlesztőt, miért nem szeret a Wordpressel dolgozni, még a szőr is feláll a hátán, ha meghallja, azt a szót, hogy WordPress. Hát még, ha dolgozni is kellene vele.

Biztonsági kockázatok

A WordPress egy nyílt forráskódú platform. Ami előnye, de hátránya is egyben.
Ez azt jelenti, hogy bárki hozzáadhat és fejleszthet hozzá bármilyen kiegészítőt. Mivel bárki hozzáférhet ezekhez a bővítményekhez, könnyen megtalálhatóak benne a biztonsági rések, főleg, ha olyan fejlesztő dolgozott vele, aki nem érti annyira a dolgát, vagy éppen nem érdekelte 1-2 biztonsági funkció.

Lassú teljesítmény

Nagyon könnyen és egyszerűen lehet hozzá hasznos bővítményt feltelepíteni, de minél többet használsz, annál jobban lassulhat a weboldalad sebessége. Főleg, ha a bővítmények valamilyen úton módon befolyásolják egymás működését. Bérelhetsz nagyobb teljesítményű szervert is, az nem biztos, hogy megoldja a problémád.

Költségek

Vannak nagyon jó ingyenes bővítmények, amit csak akkor tudsz teljes egészében használni, ha előfizetsz rájuk. Ez növeli az oldalad költségeit, valamint várható az oldal lassulása is.

Kompatibilitási problémák

A Wordpresshez elég gyakran érkeznek új frissítések. A frissítés csak egy gombnyomás és automatikusan megvan. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy egy esetleges frissítés után egy még korábban jól működő bővítmény már nem fog jól működni. Ezért célszerű minden egyes frissítés előtt biztonsági mentést készíteni.

Korlátozott testreszabási lehetőségek

A Wordpress szép és jól néz ki, de programozó tudás nélkül korlátozottak a lehetőségeid a bővítmények terén. Egy plugin működése meg van szabva egy bizonyos keretek között. Ha tudsz néhány dolgot benne módosítani, neked lehetnek olyan igényeid, amit a sokadik plugin telepítése után sem fogsz megtalálni.

Magas karbantartási igény

Egy rosszul megírt plugin feltelepítése után, az egész oldal működése megállhat. Vagy egy látszólag jól működő bővítmény is okozhat olyan hibákat, ami nem lehet egykönnyen észrevenni. Ilyenkor már programozói segítséget kell kérni, amelynek a költsége igen magas lehet.

Tanulási idő

Ha magadnak szeretnéd elkészíteni az oldalad, akkor rengeteg ingyenes és fizetős tutorialt találsz a weben írásos és videós formában is. Nehéz azonban eldönteni, hogy melyiket éri meg megvenni. Ha beleszámolod azt az időt, amit a tanulásra fordítasz, az alatt az időt alatt már általam el is készülne a weboldalad, pont olyan formában, ahogy te szeretnéd.

A félreértések elkerülése végett a Wordpress nem ördögtől való, igenis lehet vele jól dolgozni, de ahhoz kell azért több év tapasztalat, és némi nemű fejlesztői tudás sem árt hozzá. És még mielőtt bárki belém kötne. Nekem is van Wordpress alapú weboldalam. Lásd: webshopautomatizalas.hu.

Kapcsolat

4600, Kisvárda, Damjanich utca 9.